ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 24/11/2018 ο Τομέας Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας στην Πάτρα στα πλαίσια του 21ου Forum Ανάπτυξης Πάτρας με θέμα «Επανεκκίνηση της Οικονομίας με Κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, η συμμετοχή των Περιφερειών στην Ανάπτυξη».

Ο κ. Φαρμάκης στην τοποθέτησή του επικεντρώθηκε στην ανάγκη να στηριχθεί στην πράξη όχι μόνο από την κεντρική πολιτική ηγεσία αλλά και από την Περιφέρεια «η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όλος αυτός, ο πολυάριθμος αλλά ‘’μη θορυβώδης’’ κόσμος της παραγωγής» δηλαδή «ο κόσμος των επαγγελματιών, των εμπόρων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των επιστημόνων» που αν στηριχθούν και μπορέσουν να ορθοποδήσουν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους τους συμπολίτες τους, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι  και ο ίδιος  προέρχεται από την πραγματική κοινωνία και την πραγματική αγορά και πως θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «έρχεται να εκπροσωπήσει τους αληθινούς ανθρώπους και την πραγματική κοινωνία και να βάλει επί της ουσίας στο προσκήνιο τους πραγματικούς επαγγελματίες και όχι τους ‘’επαγγελματίες της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης’’».

Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι, εφόσον εκλεγεί, ο πρώτος του στόχος θα είναι ως Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «να δημιουργήσουμε δουλειές και θέσεις εργασίας, να βάλουμε την τοπική επιχειρηματικότητα πραγματικά σε πρώτο πλάνο και να βελτιώσουμε την παραγωγή μας» και δήλωσε έτοιμος να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για τον στόχο αυτό.

Στη συνέχεια ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει ουσιαστικά ως μόνο λόγο ύπαρξης την διαχείριση κρατικών κονδυλίων και κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αφού η δική του αντίληψη για το ρόλο της Περιφέρειας είναι πως θα πρέπει να κάνει πλέον πολύ περισσότερα, δηλαδή να δρα «ως πραγματική τοπική κυβέρνηση και όχι απλά ως διαχειριστής των χρημάτων που μοιράζει το κεντρικό κράτος».

Προκειμένου να καταστήσει σαφές το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τον ρόλο της Περιφέρειας και την έμπρακτη στήριξη που πρέπει να προσφέρει στον «κόσμο της παραγωγής», ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνέχεια κάποιες πρώτες κινήσεις που πρόκειται να γίνουν εφόσον αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε αρχικά στη δημιουργία ενός σχεδίου που θα δίνει το πλήρες αποτύπωμα της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, και το οποίο θα είναι βασισμένο σε μελέτη που θα καταγράφει επακριβώς το είδος και το πλήθος των παραγωγικών μονάδων και των επαγγελματιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανά τομέα και κλάδο, τη δύναμη της παραγωγής τους και το ποσοστό εξωστρέφειας – δηλαδή που και πως πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, θα πρόκειται για μια «τοπική τράπεζα δεδομένων» που είναι απορίας άξιον το γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία όπως διευκρίνισε ο κ. Φαρμάκης, θα γίνει και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια, θα αποτελέσει την «ακτινογραφία» που θα εντοπίσει τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και θα κατευθύνει την Περιφέρεια σε στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στήριξης της πραγματικής τοπικής οικονομίας.

Ακολούθως, ο Υποψήφιος Περιφεριάρχης αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να δημιουργηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δύο τύποι ΚΕΠ σε κάθε νομό. Όπως διευκρίνισε « το ένα θα συμβουλεύει και θα αναλαμβάνει επί της ουσίας τη στήριξη των επιχειρηματικών και επενδυτικών πλάνων των τοπικών επιχειρήσεων και το δεύτερο θα είναι εξειδικευμένο στα αγροτικά θέματα» καθώς, όπως προσέθεσε «η αναβάθμιση της πολύ σημαντικής αγροτικής παραγωγής μας σε σοβαρή επιχειρηματική δράση μπορεί να αποφέρει μεγάλα και άμεσα οφέλη στη Δυτική Ελλάδα».

Κλείνοντας την αναφορά στις πρώτες του σκέψεις για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την στήριξη του κόσμου της παραγωγής της ο κ. Φαρμάκης αποκάλυψε πως έχει αποφασίσει αφενός την  δημιουργία ενός «Οργανισμού Προώθησης των Εξαγωγών Δυτικής Ελλάδας», που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «κυριολεκτικά θα παίρνει από το χέρι τις τοπικές επιχειρήσεις και θα τις οδηγεί στις αγορές του εξωτερικού», αφετέρου την δημιουργία από την Περιφέρεια ομαδων εξειδικευμένων «συνηγόρων των μικρομεσαίων» που θα βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ζητήματα των καθημερινών συναλλαγών τους.

Τέλος, θέλοντας να δώσει το στίγμα του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται την ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι αν και είναι γνωστή η ιδεολογική του ταυτότητα, ως Περιφερειάρχης η προτεραιότητά του θα είναι να είναι χρήσιμος σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι το να είναι αρεστός  σε οποιονδήποτε υπουργό και σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας του «Εγώ ‘’πλάτη’’ σε υπουργό που θα έρχεται και θα σπάει την Πατρών – Πύργου σε κομμάτια ή που θα παίζει με τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων, τάζοντας πανεπιστημιακές σχολές παντού, δεν θα βάλω! Γιατί, για να ξεκολλήσει αυτός ο τόπος επιτέλους από το τέλμα και να πάψει να είναι μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χρειάζεται αλήθειες και τομές. Χρειάζεται μία Περιφέρεια που να λειτουργεί ως πραγματική τοπική κυβέρνηση και όχι ως εντολοδόχος υπουργών ή ως τροχονόμος κονδυλίων».