ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ερωτήσεις:
- Ποια η εκτίμηση σας για την υφιστάμενη κατάσταση τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής ευθύνης σας ως προς την τουριστική ζήτηση , την τουριστική προσφορά , τα έργα γενικών , κοινωνικών και ειδικών τουριστικών υποδομών.
- Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα διαρθρωτικά προβλήματα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σας και με τι είδους πολιτικές, δράσεις και πρωτοβουλίες σκέπτεστε να τα αντιμετωπίσετε.
- Ποια συγκεκριμένα έργα σκέπτεστε να υλοποιήσετε σε περίπτωση εκλογής σας ,τα οποία θα ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και πως θα διασφαλιστούν οι χρηματοδοτικοί πόροι που απαιτούνται για την υποστήριξή τους;
Απαντήσεις:
- Η Δυτική Ελλάδα παραμένει μία περιοχή στη «δεύτερη ταχύτητα» της Ελλάδας και αυτό έχει σχέση τόσο με το έλλειμμα μεγάλων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, κλπ), όσο και με διαρθρωτικά προβλήματα στον τουριστικό κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι η λειτουργία δύο νέων οδικών αξόνων (Ολυμπία και Ιονία Οδός) προκάλεσαν σημαντική αύξηση της τουριστικής κινητικότητας στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της ζήτησης και να παρατηρείται μία αύξηση και της προσφοράς, που όμως παραμένει «δειλή» και σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό δείχνει ότι αποτελεί αναγκαιότητα η ολοκλήρωση και άλλων υποδομών, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου ή οι διαγώνιοι άξονες Αγρίνιο – Θέρμο – Καρπενήσι και Ναύπακτος – Άμφισσα – Λαμία, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Πάτρα – Πύργος, η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Αράξου ή της Ανδραβίδας που μαζί με το αεροδρόμιο του Ακτίου μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, καθώς επίσης και η περαιτέρω αναβάθμιση του λιμανιού της Πάτρας.
- Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά προβλήματα του τουριστικού κλάδου, οφείλουν να γίνουν ορισμένες καίριες παρεμβάσεις, που αφορούν τόσο το τουριστικό προφίλ της περιοχής (και την προβολή της), όσο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους επαγγελματίες του κλάδου. Η Δυτική Ελλάδα εμπεριέχει το μεγάλο αστικό κέντρο της Πάτρας που εκτός από συγκοινωνιακός και διαμετακομιστικός κόμβος μπορεί να προσφέρει μεγάλες δυνατότητες σε τουριστικούς κλάδους όπως το city-break, ο συνεδριακός και ο προσκυνηματικός τουρισμός (κυρίως λόγω του Άγιου Ανδρέα). Επίσης, εμπεριέχει την Ηλεία που εκτός του παγκοσμίου μνημείου της Αρχαίας Ολυμπίας διαθέτει μία από τις καλύτερες ακτογραμμές της χώρας και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον θερινό τουρισμό, αλλά και στον πολιτισμικό – αθλητικό τουρισμό, καθώς και την Αιτωλοακαρνανία, το νομό με το μεγαλύτερο υδάτινο δυναμικό στην Ελλάδα, με λίμνες και ποτάμια που μπορούν να μετατραπούν σε 12μηνους τουριστικούς προορισμούς, περιηγητικού, φυσιολατρικού και εναλλακτικού αθλητισμού, χαρακτήρα. Για να συμβούν όλα αυτά, απαιτείται ένας συγκεκριμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός ανά περιοχή και όχι γενικότητες και όχι ανάπτυξη «λίγο απ’ όλα για όλους» όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Επίσης, η παροχή τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή χαρακτηρίζεται από τα «δύο άκρα». Δηλαδή, από τη μία τη ύπαρξη κάποιων μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών μονάδων που ως επί το πλείστον δουλεύουν με διεθνείς tour operators και με το σύστημα all inclusive που σε μεγάλο βαθμό δεν επιτρέπει τη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος σε πλατιές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και από την άλλη, την ύπαρξη μονάδων σχετικά χαμηλού επιπέδου, που στη «σκιά» των μεγάλων, πασχίζουν να επιβιώσουν ποντάροντας κυρίως σε χαμηλές τιμές και μέτριας ή χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Είναι αναγκαία λοιπόν η στήριξη και η αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων προκειμένου να απευθυνθούν σε μεσαίου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες και κυρίως, σε οικογένειες, που εκτιμούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν και το πιο μεγάλο target group στην περιοχή.
- Προγραμματίζουμε τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου portfolio για κάθε νομό / περιοχή, με βάση τα υπαρκτά της πλεονεκτήματα και την ένταξή τους σε μία νέα στρατηγική προβολής, με προμετωπίδα το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της Ολυμπίας. Επίσης, θα ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στις σύγχρονες τεχνολογίες προώθησης του τουριστικού μας «προϊόντος» και μεταξύ άλλων, στοχεύουμε στη δημιουργία μίας πολύγλωσσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εκτός από πληροφορίες για την Δυτική Ελλάδα, θα περιλαμβάνει το σύνολο των καταλυμάτων, των πτήσεων και των άλλων τρόπων πρόσβασης στην περιοχή, μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα μπορεί να καθορίζει ακόμα και on line την επίσκεψή του στην Δυτική Ελλάδα ή το τουριστικό «πακέτο» που τον ενδιαφέρει. Ακόμα, στοχεύουμε στην ακόμα πιο έντονη στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ φυσικά, θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση όλων των αναγκαίων υποδομών που έχουν ήδη καθυστερήσει πολύ και δεν μπορούν να περιμένουν τον… επόμενο αιώνα για να κατασκευαστούν. Αυτό που τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση εξάλλου, είναι ότι εμείς δεν θα επισκεπτόμαστε τα υπουργεία για… δημόσιες σχέσεις και δεν ανεχτούμε καμία άλλη χρονοτριβή., Γνωρίζουμε ότι η πολιτική ευθύνη διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας θα εμπεριέχει συγκρούσεις, γιατί επιβάλλει την αλλαγή νοοτροπιών σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Όμως, δεν γίνεται αλλιώς. Και δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο.