ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Γιατί «Όλα από την αρχή», όπως άλλωστε ονομάσατε τον συνδυασμό σας;

Η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα «restart». Μία επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς της περιφερειακής διοίκησης. Πρόκειται για μία Περιφέρεια με μεγάλους δείκτες υστέρησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία μάλιστα δεν εμφανίζει καμία ένδειξη ανάκαμψης. Ο κίνδυνος να μπει σε έναν «θανατηφόρο» κύκλο μόνιμης παρακμής είναι ορατός, ειδικά εάν συνεχίσει να διοικείται με τη σημερινή νοοτροπία και τις σημερινές ταχύτητες. Στην περιοχή μας, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει πριν πολλά χρόνια και δεν έχουν ακόμα σχεδιαστεί τα έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό το… λαχανιασμένο κυνήγι των εποχών, που τελικά ποτέ δεν προλαβαίνουμε, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Γι’ αυτό και στέλνουμε ένα μεγάλο μήνυμα επανεκκίνησης στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την Δυτική Ελλάδα;

 

Αγωνίζομαι για να μετατρέψουμε τη Δυτική Ελλάδα από έναν τόπο χαμένων ευκαιριών, σε έναν τόπο παραγωγής και εξωστρέφειας, στον οποίο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ξέρετε, μεταξύ άλλων, έχουμε μία ακόμα θλιβερή πρωτιά: Είμαστε η Περιφέρεια με το πιο μεγάλο πρόβλημα φυγής νέων στο εξωτερικό, αλλά και σε άλλες ελληνικές Περιφέρειες. Χιλιάδες νέες και νέοι έχει φύγει τα τελευταία χρόνια από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, αναζητώντας σε άλλα μέρη την προκοπή τους. Και πολλοί έχουν ήδη στεριώσει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, δημιουργώντας νέες παροικίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη «αιμορραγία». Και να την αναστρέψουμε. Κάποτε, η Πάτρα γέμιζε με ανθρώπους από άλλες περιοχές της Ελλάδας επειδή είχε βιομηχανίες. Κάποτε, η γη της Αιτωλοακαρνανίας έθρεφε τους πολίτες της, που δημιουργούσαν πολιτισμό και έβγαζαν μέχρι και εθνικούς ευεργέτες. Κάποτε, ο κάμπος της Ηλείας αποτελούσε το… «στομάχι» της Ελλάδας. Όλα αυτά που χάσαμε, μπορούμε να τα αποκτήσουμε και πάλι. Και μάλιστα, με σύγχρονο τρόπο και νέα δυναμική. Μάλιστα, δεν χρειάζεται πολύς κόπος. Μόνο… τρόπος! Νέα λογική και αλλαγή ταχύτητας…

 

 

Στις επαφές σας με πολίτες και εκπροσώπους φορέων ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε;

 

Κλίμα αλλαγής! Όλοι συμφωνούν ότι έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής. Και όλοι μας μιλάνε για την «επόμενη μέρα» και για όσα πρέπει να προσέξουμε ή όσα πρέπει να προτάξουμε ως επόμενη περιφερειακή Αρχή. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών δεν θα είναι απλώς νικηφόρο, αλλά θα προκαλέσει αίσθηση σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ασκείτε έντονη κριτική στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Δεν έγινε τίποτα θετικό τα τελευταία εννέα χρόνια;

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μετά από σχεδόν εννιά χρόνια διοίκησης, ο κ. Κατσιφάρας ετοιμάζεται να παραδώσει μία Περιφέρεια που είναι δεύτερη σε ανεργία με ποσοστό 24,1%, 11η σε ταξιδιωτικές εισπράξεις, 8η σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και σε επενδύσεις, 10η σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με πτώση 7,1% στις εξαγωγές, αλλά και σε μια σειρά ακόμα σημαντικούς οικονομικούς δείκτες. Με λίγα λόγια, η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην ίδια ή και σε χειρότερη θέση από αυτή που βρισκόταν όταν ανέλαβε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης. Και το χειρότερο για τον κ. Κατσιφάρα είναι πως όλοι έχουν καταλάβει πια ότι ποτέ δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο, απλά γιατί το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η πολιτική του επιβίωση. Ο τόπος μας δεν χρειάζεται άλλους επαγγελματίες πολιτικούς παλαιάς κοπής. Μυαλά κοφτερά και χέρια ικανά, χρειάζεται!

 

 

Εκτιμάτε ότι οι ψηφοφόροι στις περιφερειακές εκλογές θα επιλέξουν με αυτοδιοικητικά ή με πολιτικά κριτήρια;

 

Παρά το γεγονός πως τα αυτοδιοικητικά κριτήρια, για τους λόγους που εξήγησα, θα είναι πολύ ισχυρά στις περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Ελλάδα, εντούτοις πρέπει να δεχτούμε ότι εξίσου ισχυρά θα είναι και τα πολιτικά κριτήρια. Προσωπικά, όχι μόνο δεν κρύβω την πολιτική μου ταυτότητα, που γράφει «κοινωνικός φιλελεύθερος», αλλά εκτιμώ ότι αποτελεί ένα ακόμα εχέγγυο της σύγχρονης και ρεαλιστικής πρότασης της παράταξής μας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και μάλιστα, σε μία εποχή που συνολικά η χώρα απαιτεί την απαγκίστρωσή της από τον λαϊκισμό και την παλαιοκομματική λογική που παλινορθώθηκε τα τελευταία χρόνια, με οδυνηρά αποτελέσματα για την χώρα και τους πολίτες της. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κατσιφάρας έδειξε και σε αυτό το επίπεδο, ότι είναι λάτρης του… «πολιτικού χαμαιλεοντισμού». Μεταπήδησε στην Περιφέρεια από υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να δηλώσει «ανεξάρτητος». Και σε αυτές τις εκλογές, δέχτηκε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με του ΚΙΝΑΛ. Τελικά, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν και με πολιτικά και με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Και με τα δύο εξάλλου, το συμπέρασμα είναι ένα: Όλα από την αρχή!