«Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να στείλει μήνυμα αξιοπιστίας και έγκαιρης ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ»


Τις διαδοχικές συναντήσεις του με Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνέχισε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μεσολόγγι ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης,με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης μετέφερε στους Δημάρχους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τη θετική εξέλιξη που υπήρξε για πέντε σημαντικά έργα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατ ευρώ, τα οποία πλέον μπορούν να δρομολογηθούν. Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης με την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα χωροταξίας, Δημητρίου Οικονόμου ανοίγει ο δρόμος για έργα ανάπλασης που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, αλλά για να προχωρήσουν, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο έργα στο Αγρίνιο που είναι προς ένταξη, η «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου (1,8 εκατ. ευρώ)» και η «Επέκταση και αναβάθμιση δικτύου πεζοδρόμων της πόλης (4 εκατ. ευρώ)», ένα ακόμη που είναι ενταγμένο, η «Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων σχεδίου πόλης (2,5 εκατ. ευρώ)», αλλά και δύο ενταγμένα έργα η «Ανάπλαση διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου (2,8 εκατ. ευρώ)» και η «Ανάπλαση Νότιου Τμήματος Αιτωλικού (2,4 εκατ. ευρώ)».

Πέραν τούτου, στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (συνολικού προϋπολογισμού 51.989.369 ευρώ), με στόχο την επίλυση εκκρεμοτήτων και την τάχιστη προώθησή τους.

«Έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε με φουλ ταχύτητες για να ολοκληρώσουμε έγκαιρα το πρόγραμμα, χωρίς την παραμικρή απώλεια πόρων, αλλά και με τρόπο που να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τον τόπο μας και τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η Δυτική Ελλάδα οφείλει να αποδείξει πως η διοίκηση έχει συνέχεια και αξιοπιστία, απέναντι σε όσα σχεδιάζει και υλοποιεί.

Σημειώνεται πως τα έργα που εκτελούνται στην Αιτωλοακαρνανία έχουν δημιουργήσει νομικές δεσμεύσεις, μετά από συμβάσεις ύψους 30.721.477 ευρώ, ποσοστό 15,0% επί του συνολικού ποσού των συμβάσεων του προγράμματος, ενώ οι πληρωμές που έχουν καταχωρηθεί ανέρχονται σε 17.430.470,50 ευρώ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ανάγκη έγκαιρης διαμόρφωσης και υποβολής προτάσεων εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Αποσαφηνίστηκε ότι οι ενέργειες για την προετοιμασία (εκπόνηση μελετών, ολοκληρωμένων σχεδίων κλπ) έργων και δράσεων θα πρέπει να ξεκινήσουν από την τρέχουσα χρονική περίοδο, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος.

Στη συνάντηση μετείχαν μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραβίδας, οι Δήμαρχοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 θα ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση με τους Δημάρχους της Π.Ε. Αχαΐας, ενώ θα ακολουθήσουν συσκέψεις και με άλλους φορείς υλοποίησης έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».