Πάνω από 3,5 εκ. ευρώ μέσω του προγράμματος «LEADER» για έργα και δράσεις στην Αχαΐα – Ν. Φαρμάκης: «Αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την ανάπτυξη του τόπου μας»

Έργα και δράσεις άνω των 3,5 εκ. ευρώ σε δήμους της Αχαΐας, εντάσσονται στο πρόγραμμα «LEADER» και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Πρόκειται για έργα που αφορούν σημαντικές αναπλάσεις, όπως η αναμόρφωση των εισόδων στην πόλη των Καλαβρύτων και των ιστορικών κέντρων στο Σαντομέρι και τις Πόρτες της Δυτικής Αχαΐας, έργα που δημιουργούν νέες υποδομές, όπως το ανοικτό θέατρο της Κρήνης στον Δήμο Πατρέων και ο ανοικτός πολυχώρος πολιτισμού – αθλητισμού στη Δυτική Αχαΐα, αλλά και δράσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε περιοχές φυσικού κάλους και υψηλής επισκεψιμότητας, όπως η δημιουργία εφαρμογής για smartphones με πληροφορίες για τα τουριστικά καταλύματα στα Καλάβρυτα και κέντρου πληροφόρησης στο Σπήλαιο Λιμνών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για τη βελτίωση της εικόνας των πόλεων και των χωριών μας, για τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, αποτελεί υποχρέωση της νέας Περιφερειακής Αρχής και εντάσσεται στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε από το Σεπτέμβριο, να πετύχουμε μία ισχυρή επανεκκίνηση ανάπτυξης στον τόπο μας που θα στηρίζεται σε νέες ταχύτητες. Θέλουμε μία όμορφη και ισχυρή Δυτική Ελλάδα. Και θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο…».

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ

Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης χώρων εντός οικισμών, τουριστικές πληροφορίες:

Στο Δήμο Καλαβρύτων 445.000 ευρώ για την ανάπλαση των εισόδων της τοπικής κοινότητας Καλαβρύτων και 175.000 ευρώ για την Ανάπλαση της Εισόδου Τοπικής Κοινότητας Κλειτορίας.

Στο Δήμο Ερυμάνθου 600.000 ευρώ για Αναπλάσεις – Διαμορφώσεις εντός των οικισμών του και 50.000 ευρώ για Σχεδίαση και Παραγωγή πληροφοριακού – τουριστικού οδηγού του Δήμου Ερυμάνθου.

Στο Δήμο Αιγιάλειας 178.042 ευρώ για την Διαμόρφωση τμήματος των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Αιγών από την πλατεία Ι.Ν. Αγ. Τριάδας έως δημοτική οδό προς το ιστορικό μουσείο και 139.500 ευρώ για τη Διαμόρφωση της πλατείας Φιλίππου Μεντζελόπουλου στον οικισμό Αμπελόκηπων στην Αιγείρα.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας 319.920 ευρώ για την ανάπλαση των κέντρων των ιστορικών οικισμών Σαντομερίου και Πορτών, επίσης 35.340 ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου.

Στον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού 130.000 ευρώ για στήριξη σε υπηρεσίες και υποδομές του παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκου της UNESCO.

Στην Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων 31.088 ευρώ για παραγωγή και διάθεση πληροφοριακού και τουριστικού υλικού σε έντυπη μορφή και μέσω smartphones.

Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία:

Στο Δήμο Πατρέων 417.884 ευρώ για συμπληρωματικά έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου ανοικτού θεάτρου στη θέση Ζωιταδα Τ.Κ. Κρήνης Δημοτικής Ενότητας Μεσσατιδος.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας 336.660 ευρώ για την κατασκευή πολιτιστικού και αθλητικού χώρου – ανοικτού θεάτρου στην έδρα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Στο Δήμο Ερυμάνθου 47.980 ευρώ, για την προμήθεια εξοπλισμού για τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων του Δήμου

Στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαβρύτων «Σπηλαίο Λιμνών» 279.436,45 ευρώ για την δημιουργία κέντρου πληροφόρησης Σπηλαίου Λιμνών

Στο Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Νέων Μαυρικίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» 106.721,37 ευρώ για την ίδρυση και λειτουργία πολιτιστικού κέντρου με την αποπεράτωση του υφισταμένου ισόγειου και προσθήκη κατ’ επέκταση υπογείου

Στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος 32.992,90 ευρώ για την προβολή, ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, Δημοτικού Μουσείου Ολοκαυτώματος, όπως επίσης για εργαστήριο συντήρησης εκθεμάτων και μονάδες προβολής

Στο Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι Αιγιαλείας «Ο ΆΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ» 36.500 ευρώ για υπηρεσίες – επενδύσεις και δράσεις με αντικείμενο την αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας:

Στο Δήμο Καλαβρύτων 45.000 ευρώ που προορίζονται για την βελτίωση των δημοτικών δρόμων εντός του οικισμού Κάτω Βλασίας του Δήμου Καλαβρύτων.

Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων:

Στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιάλειας 35.400 ευρώ για τον θεσμό «Αιγιάλεια: Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» και 33.022,58 ευρώ για τον θεσμό «Οδοντωτός, το τρένο της τέχνης»

Στο Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι Αιγιάλειας «Ο Άγιος Γρηγόριος» 33.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Σταφίδας 2019-2020

Στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση 24.800 ευρώ για την ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων.