«Για την προστασία της περιοχής και των συμπολιτών μας, δεν υπάρχουν εποχές, μέρες και ώρες»

«Για την προστασία της περιοχής και των συμπολιτών μας, για όλους εμάς δεν υπάρχουν εποχές, μέρες και ώρες. Χειμώνα – καλοκαίρι, 24 ώρες το 24ωρο, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Και το κυριότερο, οφείλουμε να έχουμε διαρκή συντονισμό και συνεργασία».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη φορέων Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος ενημέρωσε το σύνολο των φορέων για τις αλλαγές, τα νέα εργαλεία και τις δυνατότητες που έχουν πλέον στη διάθεση τους οι ΟΤΑ για τη διαχείριση κρίσεων, μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο κ. Φαρμάκης εστίασε στη σπουδαιότητα που έχει ιδιαίτερα για την περιοχή η ύπαρξη μίας ισχυρής δομής πολιτικής προστασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι που το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία αποκεντρωμένων κέντρων επιχειρήσεων, ένα εκ των οποίων θα δημιουργηθεί σε αυτόν εδώ τον τόπο. Όλοι ξέρουμε πως ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή. Αλλά και σε μία περιοχή που πολλές φορές αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Δυτική Ελλάδα διαθέτει υπηρεσίες και στελέχη με υψηλή ειδίκευση, αλλά και συναίσθηση του καθήκοντος, συμπληρώνοντας: «Από την πλευρά μου, σας υπόσχομαι πως η προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας που έχει ήδη ξεκινήσει, θα συνεχιστεί με πιο γρήγορα και μεγάλα βήματα, ενώ θα είμαστε και διαρκώς στο πλευρό των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δήμων, των Εθελοντικών Οργανώσεων και κάθε άλλου φορέα που εμπλέκεται στο συγκεκριμένο τομέα».

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Χαρδαλιά, τονίζοντας πως στάθηκε στο πλευρό της Περιφέρειας και της περιοχής, κάθε φορά που χρειάστηκε, σημειώνοντας πως και η Περιφέρεια, στέκει δίπλα στο Γενικό Γραμματέα προκειμένου να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Χαρδαλιάς, που συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη και τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου,αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο εκτίμησε πως θα τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Το κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα ευθύνης για όλους όσους εμπλεκόμαστε και ιδιαίτερα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς την ώρα της κρίσης όλοι καλούμαστε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα μοιραία. Όμως, όλη η δομή της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας στήθηκε σε ένα μοντέλο απόλυτης καταστολής, που βασιζόταν αποκλειστικά στην αντιμετωπιση. Όλα τα υπόλοιπα, πρόληψη, ετοιμότητα, ανάγκη για εκπαίδευση, ανάγκη της σοβαρής αποκατάστασης παρέμειναν ένα επικοινωνιακό, λεκτικό τσιτάτο. Είναι η ώρα που αφήνουμε πίσω μας τις αλληλεπικαλύψεις και τα προβλήματα συντονισμού. Η χώρα μας έχει αποκτήσει νέα δομή» είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι σε γενικές γραμμές το νέο νομοσχέδιο στηρίζεται σε τέσσερις άξονες, που είναι: α) η νέα κάθετη δομή αντιμετώπισης κρίσεων με τη δημιουργία εθνικού διοικητή και περιφερειακών διοικητών, καθώς και περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων, β) η διαμόρφωση περιφερειακών και τοπικών (δημοτικών) σχεδίων ετοιμότητας μαζί με την εκπαίδευση στελεχών Πολιτικής Προστασίας, γ) η πρόληψη που για πρώτη φορά θεσπίζεται προκειμένου η Πολιτεία να μπορεί και να αναλαμβάνει δράση πριν συμβεί κάποια καταστροφή και δ) η οργάνωση μηχανισμών βραχείας αποκατάστασης και σχεδίων διαχείρισης κρίσης εν καιρώ ειρήνης.

Ακόμα, σημείωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει μία καταγραφή της κατάστασης που υπάρχει σε κάθε δήμο, σε ειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις και προμήθειες, ενώ τέλος – και σε ότι αφορά το νέο Κέντρο Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας – ζήτησε και τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εύρεση χώρου, ώστε όπως τόνισε, αυτό να δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους 30 μήνες και να είναι «ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, επιλύοντας τα ζητήματα του άμεσου συντονισμού αλλά και των επικοινωνιών μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών».

Αμέσως μετά η σύσκεψη συνεχίστηκε με τοποθετήσεις και απόψεις εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.