Η Δυτική Ελλάδα πραγματοποίησε το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Και τα 51 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας συνδέθηκαν με την online ηλεκτρονική πλατφόρμα του e:presence, σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη με άψογο τρόπο και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, κυρίως λόγω της πανδημίας του covid-19 και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο και για την πρόταση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να γίνει κατορθωτό μέσω του ΤΕΒΑ, να αγοραστούν τρόφιμα από τοπικούς παραγωγούς, τα οποία θα διατεθούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Εφόσον κάτι τέτοιο γίνει κατορθωτό, όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, αφενός θα στηριχθούν οι παραγωγοί των οποίων το εισόδημα έχει καταρρεύσει και τα προϊόντα τους μένουν αδιάθετα, ενώ επιπροσθέτως θα ωφεληθούν και χιλιάδες πολίτες της περιοχής.

Επίσης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα και για τη μεγάλη εκστρατεία εθελοντικής προσφοράς που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια, αλλά και για μία νέα πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική στήριξη των πολιτών – και κυρίως των οικογενειών – που παραμένουν στο σπίτι.

Πέραν τούτων, με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα ότι το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την Περιφέρεια, τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά για βελτιώσεις στην Πατρών – Πύργου, έως ότου γίνει κατορθωτή η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου. Ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι επρόκειτο για μία διεκδίκηση της Περιφέρειας, η οποία από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που έχει επιλέξει το Υπουργείο, στον υφιστάμενο οδικό άξονα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των διερχομένων. Μάλιστα, στο ποσό των 10 εκ. ευρώ προστίθεται και ένα ακόμα κονδύλι ύψους 15 εκ. ευρώ, με παρεμβάσεις που θα κάνει το ίδιο το Υπουργείο. Συνολικά, δηλαδή, 25 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας του δρόμου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση κατάρτισης του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. «Βασικός στόχος στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι η κατανομή των προκαθορισμένων πόρων κατά τρόπο που να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι το συνολικό ύψος των πιστώσεων του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα διατεθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.

Αναλύοντας την κατάρτιση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξήγησε ότι οι πόροι θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων η εκτέλεση και ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμεί από τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται 274 έργα, τα οποία έχουν επίσης πηγές χρηματοδότησης το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το πρόγραμμα INTERREG, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η Συμβολή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

Εξάλλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Επενδυτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020 που χρηματοδοτείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Βάσει της εισήγησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πάνου Σακελλαρόπουλου, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.624.467,45 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.898.916,52 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 1.725.550,93 ευρώ.

Αντίστοιχα το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για το έτος 2020 που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.419.890,49 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 1.376.347,58 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 5.043.542,91 ευρώ.

Τέλος, το συνολικό ταμειακό υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 4.057.459,79 ευρώ και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πιστώσεις για την κάλυψη των δαπανών των συνεχιζόμενων έργων/μελετών/υπηρεσιών ποσού 3.257.628,67 ευρώ. Το υπόλοιπο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να δεσμευθεί (εφόσον απαιτηθεί) για την εκτέλεση νέων έργων/μελετών/υπηρεσιών, ανέρχεται στο ποσό των 799.831,12 ευρώ.