«Θέλουμε το Αγρίνιο να γίνει μία πραγματικά πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη πόλη. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτός είναι ο στόχος μας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, για κάθε πόλη και για κάθε χωριό. Όμως αυτή τη στιγμή μιλάμε για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που όπως ίσως γνωρίζετε, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων και ως εκ τούτου, στην δική μας Περιφέρεια εντάχθηκαν μόνο τα αστικά κέντρα της Πάτρας και του Αγρινίου.
Σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι να σας ανακοινώσουμε, όχι μόνο την κατακόρυφη αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος για το Δήμο Αγρινίου, αλλά και τα 15 νέα έργα που έχουν ενταχθεί και τα οποία, μαζί με τα δέκα που ήσαν ήδη ενταγμένα, μπορούν να διαμορφώσουν νέες συνθήκες ποιότητας ζωής των πολιτών της περιοχής, κυρίως όμως να προσδώσουν νέα φυσιογνωμία στο Αγρίνιο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μία νέα εποχή ανάπτυξης».
Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Ιουλίου 2020, παρουσιάζοντας τον αναμορφωμένο σχεδιασμό του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Φαρμάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε αρχικά στις ΒΑΑ για τους Δήμους Αγρινίου και Πατρέων, ανερχόταν στα 64.860.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά από διαβούλευση που υπήρξε τον Φεβρουάριο του 2020 με τους φορείς υλοποίησης των στρατηγικών ΒΑΑ, δηλαδή τους δύο Δήμους, ο συνολικός προϋπολογισμός εκτοξεύτηκε στα 133.434.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Δήμο Αγρινίου, ο αρχικός προϋπολογισμός των 20.980.000 ευρώ μετά τη διαβούλευση, έφτασε στα 54.264.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω.
Ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε τη δημοτική Αρχή Αγρινίου καθώς και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», υπογραμμίζοντας ότι η διαβούλευση έγινε στη βάση της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης πόρων, αλλά επί τη βάση έργων που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός των πλαισίων του σημερινού ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023.
«Το έχουμε πει πολλές φορές και δεν κουραστούμε να το λέμε: Οι πόροι της Περιφέρειας, είτε προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν πρέπει να λιμνάζουν. Δεν φτιάχνουμε… κουμπαρά. Έργα θέλουμε να φτιάχνουμε και μάλιστα έργα που να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό τις δυνατότητες του τόπου μας και να καλύπτουν πολύχρονες ελλείψεις και ανάγκες. Γι’ αυτό και τα έργα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατό. Όχι απλά να εντάσσουμε έργα για να τα εντάσσουμε, αλλά για να τα κάνουμε πράξη. Με αυτό το γνώμονα δουλεύουμε καθημερινά γιατί η Δυτική Ελλάδα πρέπει να καλύψει πολύ σύντομα τον χαμένο χρόνο και να τρέξει με μεγάλες ταχύτητες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Εξηγώντας ότι ως «βιώσιμη στρατηγική» δεν νοείται πλέον ένα έργο υποδομής ή ανάπλασης, όπως μία πλατεία ή ένας δρόμος, αλλά μία «συστάδα» έργων που εντάσσονται σε ένα δομημένο εννοιολογικό δίκτυο και το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε το σύνολο των έργων που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ΒΑΑ του Δήμου Αγρινίου και τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις για τη δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου περιμετρικά της πόλης και περιβαλλοντική αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής της πόλης και της λειτουργίας αυτής.
Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο Περιφερειάρχης:
Α. Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 7 πράξεις με προϋπολογισμό 6.234.387,18 ευρώ:
Παράλληλα αξιοποιώντας την Τεχνική Βοήθεια του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 2 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ που αφορούν στην τεχνική υποστήριξη και την δημοσιότητα της ΒΑΑ Αγρινίου.
Β. Τα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της ΒΑΑ Αγρινίου αφορούν συνολικό προϋπολογισμό 52.734.000,00 ευρώ. Τρία έργα με προϋπολογισμό 7.500.000,00 ευρώ αφορούν στην αρχική στρατηγική και 15 έργα με προϋπολογισμό 45.234.000,00 ευρώ αφορούν νέα έργα μετά την επικαιροποίηση της στρατηγικής. Αυτά είναι: