Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρωτοπορία των δράσεων υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών


Τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως προς την προώθηση της υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, επαίνεσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021 με θέμα «Αναδοχή και την Αποϊδρυματοποίηση».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατά τη διάρκειά της, η κ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε την Περιφέρεια ως μία από τις πιο γρήγορα κινούμενες και τις πιο ευαισθητοποιημένες στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με τροποποίηση των ηλικιακών ορίων, ώστε να μπορούν και άνθρωποι ηλικίας από 25 έως 75 ετών να γίνονται ανάδοχοι ενός παιδιού.

«Διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη, μία στις 4 ανάδοχες οικογένειες είναι άνω των 60 ετών και θα προσαρμόσουμε τα ηλικιακά όρια, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο όσους θέλουν να γίνουν ανάδοχοι» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι «το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει πλέον πολύ απλό και όλες οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά».

«Εάν η υιοθεσία είναι μία φορά πράξη αγάπης, η αναδοχή είναι δύο φορές. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να μπαίνεις στη ζωή ενός παιδιού και να τη συνδέεις με τη δική σου. Είναι πραγματική ευλογία, όχι απλά να βγάζεις ένα παιδί από το ίδρυμα, αλλά να του προσφέρεις φροντίδα και αγάπη και να το κάνεις να πιστεύει στον εαυτό του και στους ανθρώπους. Και είναι πράξη ύψιστης αγάπης και αλτρουϊσμού να απλώνεις τα χέρια και να αγκαλιάζεις ένα παιδί που ξέρεις ότι δε σου ανήκει, αλλά είσαι γι’ αυτό το στήριγμα και το λιμάνι του, για λίγο ή και για μια ολόκληρη ζωή» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τα ζητήματα υιοθεσίας και αναδοχής κατά απόλυτη προτεραιότητα, με τον σεβασμό και την αγάπη που πρέπει σε όσους θέλουν να γίνουν το στήριγμα ενός παιδιού και κυρίως προς τα ίδια τα παιδιά. «Κάθε παιδί δικαιούται μια οικογένεια. Και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει πράξη» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία που αφορούν την περιοχή, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος«Η αναδοχή, ως μέσο παιδικής προστασίας, είναι ένας θεσμός που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των επιλογών μιας πολιτείας και πρέπει έμπρακτα να προτιμηθεί της ιδρυματικής φροντίδας, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε ως κοινωνία τις αθώες ψυχές, τα παιδιά μας» επεσήμανε ο κ. Μπονάνος, χαιρετίζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο και ειδικά η κ. Μιχαηλίδου, αλλά και επισημαίνοντας ότι απαιτείται πολλή δουλειά προκειμένου να καταδειχθεί ποια και πόσα παιδιά μπορούν άμεσα να υπαχθούν σε διαδικασία αναδοχής, αλλά και άπλετη ενημέρωση προς τους πολίτες. «Η αναδοχή είναι πράξη αλτρουισμού. Και ευτυχώς υπάρχουν ανάμεσά μας πολλοί άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν την αγάπη τους. Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους ενεργοποιήσουμε, ώστε να βγάλουμε τα παιδιά μας από τα ιδρύματα» τόνισε.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, στην περιοχή λειτουργούν:

  1. Μία Μονάδα Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΝΠΔΔ) και συγκεκριμένα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τρία Παραρτήματα: Μονάδα Αρρένων (Σκαγιοπούλειο Κέντρο), Μονάδα Θηλέων και Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕ.ΠΕ.Π.).
  2. Τρεις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΝΠΙΔ) οι οποίες εποπτεύονται από την οικεία Περιφέρεια. Συγκεκριμένα:
    • Το Σπίτι Τέμενης Αιγίου (Χαμόγελο του Παιδιού)
    • Το Σπίτι Κυλλήνης (Χαμόγελο του Παιδιού)
    • Η «Κιβωτός της Αγάπης».

Στο σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές, προτείνεται αναδοχή για το 39,1% των παιδιών, (πρόκειται περίπου για 36 παιδιά), ενώ συνολικά στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει 4 επιτυχείς αναδοχές, ακόμα 5 συγγενικές αναδοχές, ενώ δύο περιπτώσεις είναι σε αναμονή σύνδεσης και εκκρεμούν 5 αιτήσεις. Τέλος, υπάρχει και μία αναδοχή που εξελίχθηκε σε υιοθεσία.

Συγκεντρωτικά ο αριθμός των αναδοχών, τις οποίες εποπτεύει η Περιφέρεια ανέρχεται:

  • σε 21 ανάδοχες οικογένειες με ανήλικα και
  • σε 6 υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες για να αναλάβουν την φροντίδα παιδιών.

Ο κ. Μπονάνος ανέφερε πως η Δυτική Ελλάδα ήταν από τις πρώτες στη χώρα που έχουν πραγματοποιήσει συνεχή εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υποψηφίους αναδόχους και θετούς γονείς και έχει φιλοξενήσει υποψηφίους γονείς και από άλλες πόλεις. Επίσης, από το προηγούμενο έτος έχει πραγματοποιηθεί καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού της ΠΔΕ, εκδίδοντας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ειδικό εγχειρίδιο πάνω στην Υιοθεσία και την Αναδοχή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ειδικών στο χώρο της παιδικής προστασίας. Επίσης, δημιουργήθηκε ειδικό σποτ με τη βοήθεια του καταξιωμένου Πατρινού σκηνοθέτη, Παναγιώτη Φαφούτη, το οποίο αποτυπώνει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αξία της αναδοχής. Τέλος, το προσεχές φθινόπωρο προγραμματίζεται να διοργανωθούν δια ζώσης ημερίδες ενημέρωσης του πληθυσμού και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, με τη συμμετοχή σπουδαίων ομιλητών.

Σημαντικές παραμέτρους της αναδοχής και της εξέλιξης αντίστοιχων υποθέσεων στην χώρα παρέθεσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας η Ψυχολόγος και Κοινωνική Λειτουργός (Υπεύθυνη Επιχειρησιακής συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας Ε.Κ.Κ.Α.), Γιώτα Μάνθου, αναφέροντας μάλιστα ότι μιλάει για τη δουλειά που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συμμετάσχει με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, ενώ χαιρετισμούς απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, επισημαίνοντας ότι η αναδοχή συνιστά έναν κοινωνικό θεσμό που ανοίγει παράθυρο ελπίδας για το μέλλον όσων παιδιών για σοβαρούς λόγους χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τη βιολογική τους οικογένεια.