«Συμμετέχουμε στην απογραφή και δίνουμε δύναμη στον τόπο μας»

Για τη γενική απογραφή κτιρίων και πληθυσμού που θα διενεργηθεί στο διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενημερώθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Προϊστάμενο Απογραφής Π.Υ.Σ. Αχαΐας, Νικόλαο Μουρτζούχο.

Ο κ. Μουρτζούχος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σύμφωνα με την οποία, κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή κτιρίων και η συλλογή δεδομένων προβλέπεται να γίνει με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021, κυρίως μέσω της διαδικασίας αυτοαπογραφής των νοικοκυριών με τη συμπλήρωση και πάλι ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, η συλλογή στοιχείων θα γίνεται με έντυπα ερωτηματολόγια και με φυσική παρουσία απογραφέων ή και τηλεφωνικά.

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας προβλέπεται η συγκρότηση Περιφερειακής Ομάδας Εργασίας με απόφαση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκε το χρονικό περιθώριο αιτήσεων για υποψήφιους Τομεάρχες της απογραφής.

Ο κ. Φαρμάκης από την πλευρά του, εξέφρασε την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να συνδράμει το έργο της ΕΛΣΤΑΤ με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η απογραφή, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες. «Οι γενικές απογραφές διενεργούνται κάθε δέκα χρόνια και αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την οριοθέτηση κοινωνικών και οικονομικών στόχων, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δηλώνοντας παρόντες στην απογραφή, δίνουμε δύναμη στον τόπο και στην κοινωνία μας. Στη Δυτική Ελλάδα, που οι ανθρώπινοι και κοινωνικοί πόροι αποτελούν έτσι κι αλλιώς το μεγάλο της κεφάλαιο, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια, συμμετέχοντας στην απογραφή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.