Σύσκεψη συντονισμού για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη με κυβερνητικά στελέχη

Ο συντονισμός των δράσεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν για τη μέγιστη δυνατή αντιπλημμυρική θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τις αρμοδιότητες που ήδη έχει και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, να συμβάλλει στην γρήγορη υλοποίηση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία που διαθέτει.

Κοινός στόχος, η υλοποίηση των αναγκαίων έργων με ταχύτητα και προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε διαβεβαίωση πως θα γίνουν παρεμβάσεις επιτάχυνσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ διαθέσιμοι θα είναι και οι αναγκαίοι πόροι.

Ο κ. Φαρμάκης, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων και πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι τώρα, σημειώνοντας πως το άμεσο μεγάλο στοίχημα είναι η διαφύλαξη του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης η ταχεία εκτέλεση των έργων που θα αποτρέψουν νέους κινδύνους ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ σε δεύτερο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητος ένας μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αποκατάστασης και ανάπτυξης. «Οι πυρόπληκτες περιοχές είναι περιοχές άμεσης ανάγκης που δεν πρέπει να υποστούν νέα χτυπήματα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστεί με την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο φορέα, καθώς πρώτο της μέλημα είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Από την πρώτη στιγμή στέκουμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε, όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι όλα να γίνουν όπως πριν και ακόμα καλύτερα…» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εξάλλου, νωρίτερα, ο κ. Φαρμάκης προήδρευσε σε άλλη σύσκεψη, τεχνικής φύσεως, με αντικείμενο την αποκατάσταση από τις καταστροφικές συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και την  αυξημένη εγρήγορση για την πρόληψη φαινομένων που άπτονται της πολιτικής προστασίας.

Πρόκειται για τη συνέχεια της θεσμικής συνεργασίας που συγκροτήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, για τη διαχείριση των συνεπειών όχι μόνο των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα των φυσικών καταστροφών.

Το επιστημονικό δυναμικό και οι τεχνικοί παράγοντες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση, κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά κύρια για την άμβλυνση των συνεπειών που εκτιμάται ότι  θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.

Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίες για την εξειδίκευση των προβλημάτων και την επεξεργασία λύσεων σχετικά με αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και έργα υποδομών.

Παράλληλα έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων με στόχο την  καλύτερη δυνατή προληπτική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε η Δυτική Ελλάδα να θωρακιστεί απέναντι σε έντονα φυσικά φαινόμενα.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού, ενώ επεσήμανε ότι η διαβαθμιδική συνεργασία με ενότητα, συνεργασία και επιστημονική καθοδήγηση γίνεται φορέας δρομολόγησης σημαντικών παρεμβάσεων στον τομέα της πολιτικής προστασίας.