Επιστολή Ν. Φαρμάκη σε Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, για να υπαχθεί σε καθεστώς ορεινών Δήμων ο Δήμος Ερυμάνθου

Στηρίζει το αίτημα του Δήμου Ερυμάνθου να υπαχθεί σε καθεστώς ορεινών Δήμων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που κοινοποιείται και στον Αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα, σημειώνει την ανάγκη άρσης των στρεβλώσεων και των παραλείψεων που έχουν εντοπιστεί στο σχέδιο «Καλλικράτης»

«Όπως σας είναι γνωστό, με την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι ορεινοί δήμοι ενσωματώθηκαν στους πεδινούς και ως εκ τούτου δεν ισχύουν αντισταθμιστικά οφέλη, ικανά να διαμορφώσουν συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης. Ειδικότερα για το Δήμο Ερυμάνθου, παρότι τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε ορεινό, μειονεκτικό Δήμο, δεν υπάγεται στο καθεστώς των ορεινών Δήμων, με αποτέλεσμα να εξαιρείται από αναπτυξιακές δράσεις.  Πέραν των γεωμορφλογικών του στοιχείων και της οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζεται κατά βάση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, οι 27 από τις 34 Κοινότητες του Δήμου Ερυμάνθου είναι χαρακτηρισμένες ορεινές και ο μόνιμος πληθυσμός βαίνει μειούμενους (κάτω των 10.000 κατοίκων), με ορατό τον κίνδυνο ερημοποίησης σε ορισμένες τοπικές κοινότητες» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας τη σημασία προστασίας και ενίσχυσης των ορεινών περιοχών.

«Είμαι βέβαιος ότι θα δείτε ευνοϊκά το αίτημα για τον χαρακτηρισμό του Δήμου Ερυμάνθου ως ορεινός, στο οποίο συνηγορεί με απόφασή της και η ΚΕΔΕ. Ευελπιστούμε ότι σύντομα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας θα προχωρήσουν στην επεξεργασία των στοιχείων για τη διεκπεραίωση του αιτήματος» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.