Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην υπογραφή μνημονίου για την αγροτική εκπαίδευση

Κύριοι Υπουργοί,

κύριε Πρύτανη,

κύριοι δήμαρχοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Ιδρύματος καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου,

Θα ήθελα και από την πλευρά μου να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια, που στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, είναι πολύ σημαντική.

Γιατί σηματοδοτεί τη γέννηση μίας ισχυρής συμμαχίας που μπορεί να ανοίξει μία νέα εποχή για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την ίδια την εκπαίδευση, στη Δυτική Ελλάδα.

Νομίζω ότι αποτελεί προάγγελο πολύ καλών εξελίξεων αυτή η συνεργασία της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης, με την επιστημονική κοινότητα, τους ειδικούς και ιδιωτικούς φορείς εγνωσμένου κύρους.

Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί – και ακόμα περισσότερα – για να μετατραπεί το όραμά μας σε πραγματικότητα.

Και ποιο είναι αυτό το όραμα;

Να μετατραπούν οι αγρότες μας, από «εργάτες και τεχνίτες» σε «επιστήμονες και τεχνοκράτες» της γης και της θάλασσας. Σε άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες που θα μετασχηματίσουν και θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή τους.

Και αυτό, σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία νέα εποχή οικονομικής άνθησης.

Ότι αποκτάμε βάσιμες προϋποθέσεις ώστε η ύπαιθρός μας, όχι απλά να μην ερημώσει, αλλά να αποκτήσει νέα ζωή.

Ότι οι νέοι μας θα μπορούν να βρίσκουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να μείνουν στον τόπο τους.

Και ότι, πίσω από τον μεγάλο οικονομικό κύκλο του αγροτικού κλάδου, θα διαμορφωθούν οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης για πολλούς άλλους οικονομικούς κλάδους, όπως την μεταποίηση, το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Επίσης όμως, επιτρέψτε μου να εκφράσω την πίστη ότι μέσα από αυτή τη συμμαχία, διαμορφώνονται οι συνθήκες για ένα νέο μοντέλο και στην ίδια την εκπαίδευση, αφού για πρώτη φορά συντρέχουν οι συνθήκες μίας επαγγελματικής εκπαίδευσης νέου τύπου, που δεν αποκλείει κανέναν και θα μπορεί να παρέχει επίσημες πιστοποιήσεις και προφανώς, μεγαλύτερες και καλύτερες δυνατότητες εξέλιξης και εύρεσης εργασίας για όλους.

Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως το σημερινό μνημόνιο δεν υπογράφεται μόνο από εκπροσώπους της Πολιτείας, δηλαδή δεν φέρει μόνο τη «σφραγίδα» δύο υπουργείων και τη δική μας. Φέρει επίσης τη «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Πατρών που αποτελεί το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου μας και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, τη σφραγίδα του καθ’ ύλην αρμόδιου για τον πρωτογενή τομέα, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και δύο ακόμα οργανισμών, η φήμη των οποίων, προφανώς δεν χρειάζεται τη δική μου συνδρομή.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή για περισσότερο από έναν αιώνα προσφέρει εγνωσμένου κύρους υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε νέους αλλά και μεγαλύτερους, ενώ το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου αποτελεί ήδη έναν πολύτιμο σύμμαχο της ελληνικής πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, στην αγροτική ανάπτυξη και την αειφορική εκπαίδευση.

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση λοιπόν που η Δυτική Ελλάδα γίνεται ο τόπος μίας τόσο σημαντικής συνένωσης δυνάμεων, που πιστεύω ότι σύντομα θα αποφέρει τα πρώτα απτά αποτελέσματα, καθώς γνωρίζω πως αυτή είναι η βούληση όλων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Περιφερειάρχης από τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά και πιο πριν ακόμα, έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη ότι η Δυτική Ελλάδα διαθέτει τρεις πανίσχυρους πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να χτίσει το μέλλον της.

Είναι ο πρωτογενής τομέας, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Ξεκινάμε σήμερα την προσπάθεια να πετύχουμε μία μεγάλη αλλαγή στο επαγγελματικό εκπαιδευτικό τοπίο με έμφαση στον αγροτικό κλάδο. Δεν θα κρύψω όμως την προσδοκία μου, αυτή η προσπάθεια να στεφθεί σύντομα με επιτυχία ώστε στο πολύ κοντινό μέλλον να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους άλλους δύο τομείς, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μου ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει,  στηριζόμενη σε αυτά που η φύση και η ιστορία με γενναιοδωρία την προίκισαν.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.