Αποκατάσταση και ανακαίνιση της πρώην οικίας του Γ. Παπανδρέου και του πρώην διδακτηρίου στο Καλέντζι του Δήμου Ερυμάνθου

Εργασίες ανακαίνισης στην οικία του Γεωργίου Παπανδρέου και στο πρώην σχολείο Καλεντζίου ξεκινούν σύντομα, καθώς σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο των έργων  που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ελλάδας – Ιταλίας Interreg, στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο εκσυγχρονισμoύ και αποκατάστασης των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Ερυμάνθου και προϋπολογισμού 699.000 ευρώ περιλαμβάνει εργασίες πλήρους κατασκευής και λειτουργίας των δύο διατηρητέων κτιρίων με οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, όπως επίσης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρώην οικία Γεωργίου Παπανδρέου πρόκειται για κτίριο 187 τ.μ. που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο θα λειτουργήσει πολιτιστικός χώρος εκδηλώσεων με θεματικά αφιερώματα ενημέρωσης, προβολής της περιοχής και της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Στον α΄όροφο θα λειτουργήσει χώρος συγκέντρωσης αρχειακού υλικού και έκθεση από την συλλογή προσωπικών αντικειμένων και σπανίων εγγράφων του Γεωργίου Παπανδρέου, στον οποίο αποδόθηκε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας».

Πλήρης αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός θα γίνει και στο πρώην διδακτήριο Καλεντζίου, καθώς πρόκειται για διατηρητέο συνδεδεμένο με τη ζωή των κατοίκων του οικισμού και την ιστορία του τόπου. Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα που έχει χρήση μουσείου, ακολουθεί ημιυπαίθριος χώρος και δύο ακόμη αίθουσες, οι οποίες φιλοξενούν βιβλιοθήκη και χώρο εκδηλώσεων αντίστοιχα. Ο περιβάλλον χώρος διαμορφώνεται κλιμακωτά, με λιθοδομές, σε διαφορετικά επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους.