Παρουσιάστηκε ο Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στον Πύργο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η εκδήλωση του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Απριλίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν ο σκοπός του έργου, οι προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των επιχειρήσεων του ΜΣΕ, καθώς και στοιχεία ερευνών και μελετών που ολοκληρώθηκαν και αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Αναμφίβολα, βρισκόμαστε σε μία εποχή πολυεπίπεδων κρίσεων και μεγάλης ανασφάλειας. Σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα δέχεται απανωτά πλήγματα. Μετά την οικονομική κρίση, η πανδημία. Και εν μέσω πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Ωστόσο, ειδικά σε εποχές κρίσεων, γίνονται ακόμα πιο πολύτιμα τα εργαλεία που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα. Και εξάλλου, είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε πως ακόμα και οι κρίσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες όταν υπάρχει σχέδιο, όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Και αυτός εδώ ο τόπος έχει ανθρώπους με σχέδιο, με τόλμη και πολλές ικανότητες. Ανθρώπους που ξέρουν να αγωνίζονται και να μην τα παρατάνε. Αυτούς τους ανθρώπους υπηρετούμε στην Περιφέρεια. Αυτούς που δεν αποδέχονται την ήττα, αλλά διεκδικούν τη νίκη ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.Σήμερα λοιπόν, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα νέο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του επιχειρηματικού και παραγωγικού κόσμου της Ηλείας, με στόχο να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της περιοχής και ιδιαίτερα, τις μικρομεσαίες. Πρόκειται για τον Μηχανισμό Στήριξης της Επιχειρηματικότητας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένας νέος, πρωτοποριακός θεσμός, που ενεργεί για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ξεκίνησε να υλοποιείται μετά την υπογραφή σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου. Η δράση χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και φορέας υλοποίησης είναι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φορέα που θα παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους δυνητικούς επενδυτές, δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καινοτόμα «υλικά». Παράλληλα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, οι επιχειρήσεις της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας θα έχουν στη διάθεσή τους μία πλήρης βάση γνώσεων και υποστήριξης. Επίσης, ο ΜΣΕ θα παρακολουθεί στοιχεία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα συντονίζει δράσεις και θα διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις, ενώ Κέντρα θα υπάρχουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Η Αναπληρώτρια – Υπεύθυνη του έργου, Αναστασία Ζαχαράκη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Βάση Δεδομένων του ΜΣΕ περιλαμβάνει στοιχεία για 6.249 επιχειρήσεις και άλλανομικά πρόσωπα όλων των νομικών μορφών με έδρα στην γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα παρέχει: Δημογραφικά δεδομένα των επιχειρήσεων των ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας καιΗλείας, Οικονομικά δεδομένα για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν ισολογισμό από το 2016μέχρι σήμερα και αριθμοδείκτες, Στοιχεία μακροοικονομικών δεδομένων, υλικό και αποτελέσματα ερευνών καιμελετών που εκπονούνται από τον ΜΣΕ. Μέχρι σήμερα έχουμε ξεκινήσει την υποστήριξη άνω των 100επιχειρήσεων εκ των οποίων 16 από το νομό Ηλείας, Επιχειρηματικό σχεδιασμό 45 (Ηλεία 5), Θέματα Marketing ή/και έρευνας αγοράς 60 (Ηλεία 14), Αναδιοργάνωση ή/και κοστολόγηση 6, Υποστήριξη δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργασιών 6, Αναζήτηση χρηματοδότησης μεγάλο ενδιαφέρον εν αναμονήδράσεων κρατικών ενισχύσεων».

Από πλευράς του, ο Manager ICAPAdvisory, Νίκος Ταβουλάρης, αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρηματικότητας αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, τα προβλήματα και τις προκλήσεις τωνεπιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο των μελετών καιερευνών του ΜΣΕ. Μεταξύ άλλων ο κ.Ταβουλάρης επεσήμανε τα εξής: «Στα πλαίσια της έρευνας (χρόνος διεξαγωγής 12.2021 – 01.2022) πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 300 επιχειρήσεων, με σκοπό την αποτύπωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων σχετικά με την πορεία της δραστηριότητας τους, καθώς και των προσδοκιών τους. Η καταγραφή του επιχειρηματικού κλίματος της Περιφέρειας, επιδιώκεται μέσα από την εξέταση της πορείας μιας σειράς παραμέτρων, σημαντικών για την αξιολόγηση της δραστηριότητας της εκάστοτε επιχείρησης όπως: την αξία των πωλήσεων, τον αριθμό των απασχολούμενων, τις συνθήκες ρευστότητας, την τιμολογιακή πολιτική, την εξωστρέφειά τους».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κινήματος Αλλαγής Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος.

Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων, ενώ ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρηματικότητας μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.pde-mse.gr/

Η εκδήλωση μεταδόθηκε και μέσω Livestreaming δια μέσω του ακόλουθου συνδέσμου